NTP-TEHETSEG-24-0120 gasztronómia

Spread the love

A sikeresen elnyert „Tehetségközelben” – komplex tehetséggondozó programok című, NTP-TEHETSEG-24 kódjelű pályázati kiírásra benyújtott, „Példa-kép” komplex nemzetiségi hagyományápoló tehetségműhely árnyéktehetség-segítővel című pályázat célja az volt, hogy tanulóink közelebbről is megismerjék a roma és szlovák kultúra hagyományait, mindennapjait, életmódját és gasztronómiáját. A projekt során diákjaink számos programon vehettek részt, amelyek játékos, élményszerű módon vezették be őket e két népcsoport gazdag kulturális örökségébe. A pályázat legemlékezetesebb eseménye a főzéssel egybekötött
gasztronómiai program volt. A tanulók már a délelőtti órákban lelkesen fogtak hozzá a hagyományos roma és szlovák ételek elkészítéséhez. Először egy tartalmas, füstölt húsos, savanyú káposztával készült egytálétel, a cigánykáposzta főtt a bográcsban, melynek illata hamar belengte az udvart. Eközben másik csoport tanulói a bodag tésztáját gyúrták be, sütöttek ki – ez a lepényszerű kenyérféle sok roma családnál ma is mindennapos étel. A roma gasztronómia mellett a szlovák konyhával is megismerkedtek a gyerekek. Nagy lelkesedéssel készítették el a krumpliból és lisztből készült galuskát, melyet juhtúróval és pirított szalonnával tálaltak – ez a hagyományos sztrapacska, amelyet sokan a szlovák nemzeti ételként ismernek. A közös étkezés nemcsak gasztronómiai élményt, hanem közösségi élményt is jelentett.