GASZTROTÁBOR 5. nap – Kuktaképző

Gasztrotáborunk utolsó napján a település hagyományos ételeivel ismerkedtek a gyerekek, majd alternatív lehetőségeket kerestünk egészséges alapanyagok hagyományos ételekben való kiváltására.
Kenyérlángos készült Szafi lisztkeverékkel, kókuszzsír felhasználásával. A lángossütés után a gyerekek megismerkedtek a helyi gazdáktól származó gyümölcsök téli tartósításának egészséges formáival:
Gyümölcslekvárt főztek helyi gyümölcsből cukor-és tartósítószer-mentesen ( a cukor helyettesítésére Xilit édesítőt használtunk.)
Ebédre a gyerekek a táplálkozástudományi szakértő véleményével összhangban álló étel készült: burgonyaleves, csirkehús és gyümölcsköret volt az ebéd.
Délután a gyerekek megismerkedtek a tartósítószer-mentes gyümölcsaszalás módszerével, modern konyhatechnikai eszközével, és az aszalt gyümölcsök egészségre gyakorolt jótékony hatásaival. Aszalt sárgabarackot készítettek.
Uzsonnára a saját délelőtt elkészített lekvárt ették a gyerekek Update kenyérrel, valamint a helyi gazdáktól származó gyümölcsökből készült gyümölcssalátát fogyasztottak.
A napi testmozgást az iskola sportudvarán lévő sporteszközök használatával biztosítottuk.
Az utolsó nap végén senki sem ment haza üres kézzel, mert a hét során elkészített házi sajtból és lekvárból kóstolót vittek, és a háziszappanból is mindenki kapott egy-egy darabot.
Természetesen élményekkel, és sok-sok ismerettel is gazdagodtak a tábor ideje alatt.