Gasztrotábor 3. nap

A 3. tábori napunk a hagyományos paraszti portán megtermelt alapanyagok felhasználásáról szólt. Ellátogattunk a Bari-tanyára, ahol a gyerekek herőcét sütöttek, valamint oktató jellegű programokon vettek részt.
A látogatás egy érdekes beszélgetéssel zárult a környezetszennyezés következményeiről, megelőzésének módjairól, az ökológiai lábnyom fogalmáról. Ebéd után felkerestük a falu határában fekvő Koklács-tanyát, ahol a gyerekek természetes környezetben figyelhették meg a háziállatokat, valamint tájékozódtak a felelős állattartás módjairól is.
A résztvevők a nap során megismerkedtek az adalékmentes, egészséges, helyben termelt élelmiszer-alapanyagok fogyasztásának előnyeivel, valamint a tej változatos felhasználási lehetőségeivel.
A frissen fejt tej felhasználási módjai közül az egészséges, tartósítószer-és adalékmentes ételek készítését helyeztük előtérbe: házi sajtot készítettünk. Szemléletformáló céllal megismertettük a gyerekeket a natúr háziszappan készítésének módjával, a háztartásban is megtalálható alapanyagokkal, valamint a natúr kozmetikumok használatának előnyeivel.
Az étkezés is az egészség jegyében történt, valamint fokozottan ügyeltünk a napi folyadékbevitelre is.