GASZTROTÁBOR – 2.nap

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039_ Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában című pályázatunk keretében a Gasztrotáborunk második napján a reggeli Norbi Update termékekből készült, melyekre jellemző a csökkentett szénhidráttartalom, magas rosttartalom. Az alapanyagok beszerzése a dietetikus ajánlásával történt.
Növénygondozással indult napi programunk a tankertben: a gyerekek a gyomtalanítás után segítettek az idényzöldségek: a cukkini, főzőtök, uborka, zöldbab betakarításában.
A délelőtt során túráztunk a közeli erdőbe, ahol a szabadtéri játékok mellett a gyerekek megismerkedtek a területen gyűjthető gyógynövényekkel, igyekeztek elsajátítani a növényneveket, majd megismerkedtek a gyógyító növények felhasználási területeivel. Az erdő ehető gyümölcsei közül az erdei szamóca felismerése, kóstolása is nagyon tetszett mindenkinek.
A túra során a testmozgás nyomon követésére a PACER telefonos applikációt használtuk. Ezen a napon 9313 lépést léptünk, ami meghaladja a hat kilométert is.
Koklács Sándor, a helyi Vadásztársaság tagja a gyerekeknek előadást tartott a vadhúsfogyasztással kapcsolatos szokások formálása céljából. Élménybeszámolóval egybekötött előadásában kitért a vadgazdálkodás fontosságára, és arra, hogy a vadételek mennyire egészségesek. Délután táborozóink ismerkedtek az alternatív, egészséges étkezési alapanyagokkal, azok szervezetre gyakorolt jótékony hatásaival.
Az uzsonnát a gyerekek csökkentett szénhidrát-tartalmú lisztkeverék és kókuszzsír felhasználásával maguknak készítették el, Szafi lángost sütöttek, és jóízűen el is fogyasztották.
A napi folyadékbevitelt a lúgosított ivóvíz automatából biztosítottuk, ebből készítettünk friss citrom és Xilit édesítőszer felhasználásával alacsony kalória-tartalmú limonádét.